Popping & Popping

Fysiotherapie - Manuele Mobilisatie (DAM)

Bekkenkliniek


Inleiding
In samenwerking Dr. D.B. van 't Hof, gynaecoloog, is een methode ontwikkeld om vrouwen met bekkenpijn, tijdens en eventueel na de zwangerschap, te behandelen. Ook wordt de methode toegepast bij zogenaamde zwangerschapsischias.

De methode wijkt af van de standaard. Zij is gebaseerd op eigen onderzoek en inzichten uit de hedendaagse gynaecologie praktijk. Fysiotherapeutisch ontleent de methode veel aan theorieën uit de manuele mobilisatie (drie-dimensionale arthrokinematische mobilisatie - D.A.M.) en aan inzichten uit de zogenaamde Functionele Loop Training (F.L.T. Radboud Ziekenhuis Nijmegen).


Wat wordt er dan precies gedaan?
Voor bekkenpijn is er in de regel naast het zwanger zijn of zijn geweest een andere aanwijsbare oorzaak voor de pijn. Een oorzaak die vaak ver voor de zwangerschap ook al aanwezig was. Maar tot het moment van zwanger zijn is hiervan geen hinder ondervonden. Die oorzaak wordt middels klinisch onderzoek opgespoord.

Als daarop een behandeling volgt, dan bestaat die in de regel uit handgrepen die direct aan het bekken worden toegepast. Daarnaast krijgt u houdingsinstructie en looptraining op een elektrisch gestuurde loopband. Het aantal behandelingen is ca. 6, als het zwangeren betreft die tijdig gezien worden. Bij een chronische klacht is dit eerder meer dan minder. Hier wordt tevoren met u een inschatting over gemaakt.


Wat krijgt u niet?
U krijgt geen uitgebreid oefenprogramma mee. U hoeft niet keer drie per week te komen om te trainen. Uitgebreide oefentherapie voor bekkenpijn is niet zinvol gebleken (onderzoek Erasmus Universiteit Dr. J.M.A. Mens).


Wat wordt niet behandeld aan het bekken?
Urine incontinentie en andere (interne) bekkenbodem klachten, hiervoor wordt u verwezen naar de  praktijk van: 
Mensendieck oefentherapeuten
Esther de Waart & Myrke Ritskes

Zie ook in het menu MedNet onder Fysiotherapie